Самвел МОВСЕСЯН: «Вірмени переживають біль України як свій»

МовсесянУкраїнці дуже люблять скаржитися на власні історичні прикрощі і саме там шукати джерело своїх нещасть.

А що робити вірменам, більшу частину етнічної території котрих втрачено — і то не шляхом завоювань, а шляхом геноциду, який здійснював уряд Султанської Туреччини протягом 1915 –  1923 рр. Тоді внаслідок кривавих звірств турків загинуло понад 1,5 млн вірмен, інші втекли або були виселені турками в МесопотаміюЛіванСирію через пустелі, де більшість загинула через голод і хвороби. Більше мільйона вірменських біженців було розсіяно по всьому світу.

Проте це не зламало вірменський народ. Нині, крім Вірменії, найбільші громади вірмен — у США та Франції, і голос їх чути досить далеко. До нього, наприклад, прислухаються в коридорах американського Капітолія.

«Ми через це все проходили. Ми бачили, як одні народи нацьковують на інших, а потім, скористовуючись хаосом громадянської війни, вводять війська і вирішують власні питання. Тому вірмени переживають теперішній біль України як свій», — прокоментував торік голова вірменської громади в Чернігівської області Самвел Мовсесян події в Україні.

Самвел і його побратими виявили вірність новій батьківщині, підтримали народ України в його боротьбі з північним агресором: перерахували десятки тисяч гривень, надали допомогу продуктами безпосередньо Збройним Силам України і через волонтерів.

Говорить Самвел МОВСЕСЯН:

— Уперше вірмени на території України з’явилися ще в грецьких колоніях у Криму. А вже в безпосередній близькості до нас — часовій і географічній — вони масово прибули до Києва у складі почту візантійської принцеси Анни, вірменки за походженням і нареченої Володимира Великого. У добу пізнього середньовіччя найбільш «вірменськими» містами України були Львів і Кам’янець-Подільській, де існували чисельні громади з правом самоврядування. У цих містах досі збереглися діючі вірменські церкви.

Вірменський храм у Львові
Вірменський храм у Львові

— Яка чисельність вірменської громади в Чернігівській області?

— Близько 3 тисяч, вірмени переважно зосереджені в містах. Є серед нас представники інтелігенції, підприємці. Чернігівська вірменська громада офіційно зареєстрована 2005 року. Товариство постійно бере участь у фестивалях «Поліське коло» і «Звичайне диво», регулярно влаштовує концерти, виставки, творчі зустрічі, бажаючі вивчають вірменську мову. В обласній бібліотеці діє куточок вірменської літератури. Громада входить до «Спілки вірмен України», а та, у свою чергу, належить до Всесвітнього об’єднання вірменських громад.

— Нині весь світ уважно стежить за ситуацією в Україні. Нещодавно додалася ще одна точка, де відбуваються військові дії, Сирія. А поруч Кавказ…

— Так. Якщо подивитися на карту, то можна побачити, що з десяток конфліктів тягнеться з півночі на південь, від Чорного моря до Червоного, і один з них — це заморожений конфлікт між Вірменією та Азербайджаном, через Карабах. Якби не бажання наших північних сусідів, а саме Росії, постійно тримати джерело напруги, мати зиск від конфлікту між нами, я думаю, ми б давно вирішили це питання.

До речі, влітку у Вірменії теж були народні виступи. Цього року весь світ відзначав 100-річчя геноциду вірменського народу в Османської імперії. Вірменська громада Чернігівщини вперше винесла на широкий загал інформацію про цей злочин: окрім просвітницьких заходів, про нього розповідали й біл-борди, встановлені на вулицях міста.

Спілкувався Олександр ЯСЕНЧУК 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?